הוא בריא, טעים ובעל צבע יפה • כל מה שלא ידעתם על הסלק

    יעל איבר 8 Comment on הוא בריא, טעים ובעל צבע יפה • כל מה שלא ידעתם על הסלק
    8:47
    25.04.24
    בנצי לייזרוביץ No Comments on צפו: שידור חי ממעמד ברכת הכהנים בכותל המערבי

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    הסלק הוא אורח כמעט קבוע על שולחן השבת. מתלווה אל החריין שמעניק לו את עוקץ החריפות ומתלווה אל קציצת הגפליטע פיש. מכניס צבע עז וקונטרסט אל מתיקותו של הדג האפרפר. הסלק הוא אחד מסימני ר"ה ועמו אנחנו מסלקים את אויבינו. יש המכינים ממנו חמיצה ושותים. ובכלל הסלק הוא ירק בעל צבע עז סגול יפיפה עשיר בסיבים תזונתיים ובעיקר טעים. אז בואו ונכיר אותו, הסלק.

    שמו הפופולארי הוא סלק, אך הוא ידוע גם בכינויו סלק מצוי. שמו המדעי הוא בטה וולגאריס (Beta vulgaris), השם בטה מקורו במילה ביט, שבאנגלית עתיקה משמעו טוב, ייתכן ששמו מגיע אליו בשל תכונותיו הרפואיות בריאותיות. הסלק הוא צמח דו שנתי המשויך למשפחת הסלקיים. בתלמוד הוא נקרא סלקא, בהקשר לסימני ראש השנה.

     

    לסלק שלי שלוש קבוצות זנים:

     

    לסלק יש שלוש קבוצות של זני סלק: מתורבתים, בר ועשבים.

     

    מתורבתים:

     

    סלק הסוכר הוא הבולט מבין הזנים המתורבתים, והוא מכיל כמות גדולה של סוכר, שמצויה בשורשיו של הירק. הסוכר שמצוי בשורשים של הסלק, משמש לייצור של יותר מ-40% מהסוכר הלבן בעולם. הסלק שאנחנו אוכלים נקרא סלק אדום, המשויך אף הוא לזנים המתורבתים. לסלק האדום יש מספר זנים, בעלי בידול קל בין זן לזן בטעם ובמרקם.

     

    בר:

     

    סלק הבר המצוי, התפתחותו של הסלק האדום היא ככל הנראה מסלק הבר.

     

    עשבים:

     

    סלק המספוא וסלק העלים

     

    1389839_17940656sxc

     

    כיצד מגדלים?

     

    לסלק יש טמפרטורת גדילה אופטימאלית והיא נעה בין 15 – 23 מעלות צלזיוס. ניתן להשתמש במים מליחים כדי להשקות את הסלק, כיוון שהסלק עמיד במליחות קרקע או מים. את הסלק יש לגדל על אדמה תחוחה (שעדרו או חרשו אותה קודם לזריעה) יש לדשן את האדמה בזיבול אורגאני בטרם היא נזרעת. חשוב שהאדמה תהיה כזו שהיא בעלת יכולת ניקוז טובה. כדי לקבל שורש של סלק איכותי ואחיד, יש להשקות את הסלק בתכיפות ובאופן סדיר. בקיץ ההשקיה תתבצע כל 3 – 6 ימים. בסתיו או באביב ניתן להמתין עוד כיום כל 4 – 7 ימים.

     

    למה הסלק מקבל מראה כמוש?

     

    כדי לשמור על סלק במראה רענן ולמשך שלושה חודשים, יש לשמור אותו בקירור, אבל בקירור עמוק. בטמפרטורה הקרובה לאפס מעלות צלזיוס ובלחות של 90 אחוז. כשהלחות באוויר בסביבתו של הסלק נמוכה הוא מצטמק וכומש.

     

    סלק הוא בריא

     

    במשנה מצוין הסלק כגידול ארצישראלי ושימושו לטיפול בהצטננות: "חמה לחמה וסילקא לצינה" (פסחים קי"ד). לא רק לסלק עצמו מייחסים תכונות רפואיות, כי אם גם לעליו.
    קילוף הסלק טרם הבישול פוגם בערכים התזונתיים, לכן כדאי להשתדל שלא להסיר את עליו, לחתוך או לקלף את הסלק קודם בישולו.
    חומרי הפיגמנט בסלק מהווים מקור נפלא לקרטונואידים, ואנתוציאנידים, שמגנים עלינו מפני מחלות סרטן ומחלות כרוניות. לסלק יש תכונות אנטי דלקתיות המסייעות בהתחדשות רקמות החיבור, זרימת דם ומקטינות את רמות הכולסטרול.
    הבישול לא מעלים את היתרונות התזונתיים של הסלק לגמרי, כיוון שגם לאחר הבישול, הסלק מכיל מות ניכרת של בטא קרוטן, ויטמין B וויטמין C.
    הסלק מכיל מינרלים כגון: ברזל, סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, נחושת, זרחן ופלואור.

     

    370629_3952Sxc

     

    הסלק הוא הירק העשיר ביותר בתרכובות פנוליות שמסייעות בתהליכי החמצון בגוף, ומנקות את תוצרי הלוואי כתוצאה מתהליך זה. הסלק עשיר בסיבים תזונתיים.
    מחקר חדש מצא, כי מיץ של סלק אדום מסייע בביצוע פעילות גופנית שגרתית ופעילות ספורטיבית. מיץ הסלק האדום מרחיב את כלי הדם ובכך מוריד את לחץ הדם ומאפשר לזרימת דם מוגברת. בנוסף, משפיע המיץ על רקמות השרירים וגורם להן לצרוך פחות חמצן בזמן פעילות. שילוב השפעות אלה גורם לשיפור בביצוע משימות גופניות; הן בפעילות גופנית קלה והן בפעילות ספורטיבית ברמה גבוהה.

    חולי סכרת שאוכלים סלק, צריכים לשים לב בצריכה של ירק זה, כיוון שהאינדקס הגליקמי של הסלק גבוה יחסית (90). הסלק מעודד את הלבלב לייצר אינסולין, ולכן הוא מומלץ לחולי סכרת מבוגרים (סוג 2) ולצרוך אותו כשהוא מאודה, או מבושל (לא כמיץ, אז ערכו הגליקמי עולה).

    על אף ערכו הגלקימי הגבוה, 100 גר' סלק מכיל כ- 40 קלוריות בלבד.

    יש הממליצים על צריכת סלק בתדירות גבוהה (לאכול יום-יום) כדי להביא לפתרונות במקרים הבאים:

    ניקוי הדם: אכילה יומיומית במשך שלושה שבועות, או שתייה של מיץ סלק למשך של יומיים-שלושה.

    אנמיה: בשל הכמות היפה של ברזל וויטמיני B.

    צריכה יומיומית של סלק מסייעת גם בטיפול ב: סרטן מעי הגס, סרטן הדם (לוקמיה), נפיחות בבלוטות הלימפה.

    צריכת עלי סלק טריים על בסיס יומיומי, עוזרת לנגמלים מעישון: עוזרת לניקוי הכבד ומבטלת את השפעת ההתמכרות לניקוטין.

    שתיית 2 כוסות מיץ סלק בכל יום, יסייעו לכם לטפל בריח רע מהפה.

    אזהרה: סלק אדום לא מומלץ למי שמייצר אבני כליה מסוג אוקסלאטים, בשל ריבוי האוקסלטים בסלק.

     

    מה מכינים?

     

    דרכי ההכנה של הסלק והמאכלים שניתן לרקוח ממנו הם מרובים. את שורש הסלק ניתן לאדות, לבשל, לאפות או לקלות. ניתן לבשל את הסלק, ולהכין ממי הבישול שלו בורשט. ניתן לאדות אותו ולאכול כסלט. גם עלי הסלק נכנסו לאחרונה לסלטים או כריכים, וכדי לשפר את טעמם מומלץ לבשל אותם בישול קצר במי מלח.

    מתכון לסלק בתחמיץ – משובח

     

    המצרכים:

    2 סלקים גדולים (או 4 קטנים)

    לתחמיץ:

    6 שיני שום כתושות
    1/2 כוס חומץ
    1/3 כוס סוכר
    1 כפית מלח

    אופן ההכנה:

    1. מקלפים את הסלק ומבשלים אותו עד להתרככות.
    2. חותכים את הסלק לקוביות בינוניות
    3. בסיר קטן מבשלים את חומרי התחמיץ, למעט שיני השום, עד לרתיחה.
    4. מניחים אותו בטמפ' החדר עד שהוא מצטנן.
    5. מוסיפים את שיני השום הכתושות אל התחמיץ ומערבבים.
    6. מערים את התחמיץ מעל קוביות הסלק ומערבבים.
    7. מצננים במקרר למשך כחצי יום לספיגת הטעמים.
    8. מגישים קר כתוספת לבשרים.


    8 תגובות

    מיין תגובות
    1. 8

      איך משפיע מיץ של סלק על אנשים ,אחרי ניתוח של קרייתה חלק מעי הגס .לא גורם לשילשולים

    2. 7

      רציתי לדעת האם הסלק הוא מסוכרים, או שחולים בסכרת יכולים גם לאכול ממנו?

    3. 6

      אני סוכרתית. מהי כמות הסלק היומית המומלצת עבורי? מעדיפה סלק אדום.
      ואיך הסלק משפיע על פעילות המעיים?

    4. 5

      אני רוצה לדעת עם אני יכול לשתות סלק בפעם האחרונה של הבדיקות שלי לסוכר נמצא תוצאה של 107רמת הסכר עם אני יכל לשתת סלק ומה טוב בשביל להוריד את רמת הסוכר

    5. 4

      ערב טוב היכן ניתן לקנות מיץ סלק טבעי?

    6. 3

      האם הסלק עוזר בדיאטה ?
      וכמה מקסימום מומלץ לאכול בדיאטה? אני מנסה להוריד 15 קילו
      אני לא סוכרתית
      תודה

    7. 2

      בבוכרים מוכרים מיצים טבעיים וביניהם אחלה מיץ סלק