- רדיו קול חי - -

כמה אחוזים מהגולשים החרדים מזלזלים ברבנים?

רבים מהחרדים משתמשים באינטרנט ובסמארטפונים חרף המלחמה החריפה נגד השימוש בהם, אולם למרות שנתונים כאלה ואחרים מתפרסמים מידי פעם על כמות המשתמשים החרדים, מעולם לא שורטט הפרופיל של המשתמש החרדי באינטרנט ובסמארטפונים החכמים. מיהו? עד כמה הוא חרדי באמת ולהיכן הוא גולש?

לראשונה, בפרסום ראשון, אתר 'קול חי' מפרסם נתונים מתוך סקר אינטרנטי יחודי שבו השתתפו כ-300 אנשים שהשיבו לשאלות שונות ומהם עלו ממצאים רבים ומרתקים על הפרופיל של החרדי הגולש ומחזיק הסמארטפון.

אולם לפני הנתונים עצמם, הנה הסיפור שגרר את עורכי הסקר לבצע אותו:

הסופר קובי לוי הוא אחד מהלוחמים הגדולים בסמארטפונים ובאינטרנט. הוא מפרסם מאמרים רבים, מעביר הרצאות ומקיים פעילויות רבות בנושא.

דברים חריפים צוטטו מספרו של לוי על מאפיינים של בעלי סמארטפונים, הנה כמה מהם: "הטיפוס הזה אין לו רב. מזלזל ברבנים. אין לו דעת תורה. לאשתו יש פאה נוכרית והיא דומה לחילונית. הוא כמובן שומע הרבה רדיו. רואה המון סרטים וגם צולל לאתרי תועבה. גם אם הוא יכחיש הוא עמוק בפנים. הוא בקושי מתפלל. שבת בקושי שומר. אם הוא הולך ללמוד מידי פעם דף היומי זה רק כדי לשמור על קשר" וזה נמשך עוד.

בתגובה, פרסמו החליטו מספר חרדים עובדים ובהם איש האינטרנט מתי הורוביץ לבצע סקר אינטרנטי שכאמור – השתתפו בו כ-300 אנשים שהשיבו לשאלות שונות ומהם עלו הממצאים הבאים:

89 אחוז מהמשיבים הגדירו עצמם כחרדים. 62 השיבו שיש להם סמארטפון. 75.5 אחוז השיבו שיש להם רב. כ-90 אחוז השיבו שאינם מזלזלים ברבנים. 83.4 אחוז השיבו שרעייתם אכן חובשת פאה, 95.9 אחוז השיבו שהנשים שלהם אינן דומות לחילוניות.

66.4 אחוז השיבו שהם מאזינים לרדיו, 86.1 אחוז השיבו שאינם גולשים לאתרי תועבה לעומת 13.9 אחוז שאישרו כי הם אכן גולשים לאתרי תועבה. 92.2 אחוז השיבו שהם מתפללים, מגיע אחרון ויוצא ראשון השיבו 82.4 אחוז שלא, 96.6 אחוז השיבו שהם שומרים שבת. 92.9 אחוז השיבו שהם יודעים הלכות שבת. 75.9 אחוז שהם לומדים דף היומי או שיעור קבוע אחר. 90.5 אחוז השיבו שאינם מזדהים עם יאיר לפיד 85.8 השיבו שהם נגד גיוס בני ישיבות. 81 אחוז לא צופים בכדורגל ורק 10.5 לובשים מכנסי ג'ינס.

בתגובה לנתונים אומר מתי הורביץ כי "הסמרטפון והאינטרנט הם אתגר גדול שצריך להתייחס אליו בכובד ראש. יש חסרונות ויש יתרונות לכאן ולכאן, וצריך להכיר בכך שעדיין אין פיתרון חד משמעי. מאותה הסיבה, הרבנים יוצאים נגד האינטרנט, אבל מתוך הכרה במציאות – מאשרים להשתמש בזה בשימוש מבוקר ולצרכים שונים אם לפרנסה, לכשרות, ולניהול מוסדות, עיתונים ועוד".

לדברי הורביץ, "למעשה, הנדרש מאיתנו הוא למצוא פתרונות ממשיים, כגון סינון טוב וחינוך כיצד להשתמש בטכנולוגיה, כמו שמחנכים איך להשתמש באש. אבל ישנם אנשים שבמקום לבנות פתרונות, מתחילים להאשים את האנשים ולהעליל עליהם עלילות – שכל מי שיש לו סמרטפון הוא "קרוב לחילוני", "לא יודע תורה" ו"רק רוצה לברוח לחוף עם בירה". מול הטענות האלה, פרסמתי את הסקר כדי לבדוק איך מחזיקי הסמרטפון מגדירים את עצמם".

"זה סקר אנונימי, ככה שאנשים הרגישו בנוח לומר את האמת, והוא גם מייצג – משום שהאחוזים היו די דומים גם בשלב של 150 נסקרים וגם בשלב של 300 נסקרים", ממשיך הורביץ ומוסיף לאתר 'קול חי' כי "מה שמלמד שמדובר בכיוון גורף, שאנשים מחזיקים בסמרטפון אבל יודעים הלכות שבת, ולומדים תורה, ממש לא בעד לפיד או גיוס בני ישיבות. כולנו מכירים את אלו שמתפרפרים בשולי החברה, והסקר לא בא לטעון שהם לא קיימים. מצד שני אי אפשר להעליל עלילות על הרבה תלמידי חכמים, ואנשים חרדים מן השורה שמחזיקים סמרטפון כל אחד מסיבותיו והיתריו".