- רדיו קול חי - -

ראשוני • עיריית קרית גת מבקשת להרוס בית הכנסת: "תהיה כאן מלחמה"

בזמן שמתפללי בית הכנסת 'איילת השחר' בגבעת זאב נאבקים נגד החלטת בית המשפט העליון להרוס את בית הכנסת בעקבות מחלוקת משפטית על בעלות הקרקע שעליה נבנה בית הכנסת – אתר 'קול חי' חושף כי במקום אחר בארץ – מאיימים הדחפורים להרוס בית כנסת הקיים כבר למעלה מ-50 שנה והמשמש כ-300 משפחות – זאת מתחת לאפם של הנציגים החרדים בעירייה.

בית הכנסת 'עובדיה יוסף' קיים כבר למעלה מ-50 שנה ברחוב הפעמונית 25 בקרית גת. בתחילה הוא הוקם בדירה פרטית של 'עמידר' שנתרמה על ידי תורם ולאחר מכן התגבשה במקום קהילה גדולה המונה כיום כ-300 משפחות – רובם עולי מליליה שבספרד.

20151116003144 (3) [1]

כיום, מתנהל במקום סדר יום תורני יומיומי, תפילות מנחה וערבית ושיעורי תורה קבועים, כמו"כ, בימי חודש הרחמים – מתקיים במקום מעמד הסליחות עם משתתפים רבים.

הסאגה האחרונה החלה, כאשר דחפורים הגיעו למקום בכוונה להרוס את בית הכנסת וזאת בכדי לבנות במקום שני בניני מגורים למכירה.

"בתחילה הדחפורים חפרו תעלה סביב בית הכנסת, לאחר מכן חפרו בפתח עזרת הנשים ובכך מנעו מהנשים לבוא ולהתפלל, וכעת אנחנו במצב שעומדים להרוס את המקום כולו", מספר אחד המתפללים לאתר 'קול חי'.

ולתחילת הפרשה, כפי שמספרים מתפללי בית הכנסת, "לפני שנתיים החליטה העירייה להפוך את כל האזור לשכונת מגורים, ובשל כך נדרש להרוס את מבנה בית הכנסת. מששמע על כך אדם (ששמו שמור במערכת אתר קול חי) עולה חדש מספרד, שהיה בא לפרקים להתפלל אצלנו – הוא פנה לעירייה והציג את עצמו כיו"ר ועד בית הכנסת וביקש לקבל קרקע חלופית במקום הקרקע של בית הכנסת הקיים", לדברי המתפללים, "באופן תמוה נציגי העירייה אישרו לו את בקשתו – והוא קיבל לידיו קרקע כ-100 מטר מבית הכנסת – עליה הוא כבר בנה שלד, לאחר שפתח עמותה חדשה שלא כוללת את מתפללי בית הכנסת הוותיקים".

20151116003144 (5) [2]

"אותו יהודי, עלה לארץ רק לפני 4 שנים, ובגלל שבית הכנסת קרוי על שם סבו רבי עובדיה יוסף – שהיה צדיק גדול בספרד – הוא הגיע לפעמים להתפלל אצלנו", אומרים המתפללים ל'קול חי', "אבל מעולם לא היה קשור לניהול בית הכנסת, ואת זה ניתן לראות בכל רגע נתון בספרים שניהלנו במשך כל השנים של קיום בית הכנסת. יש לנו ניירת ותדפיסי בנק המעידים על כך".

עמי ביטון. נציג החרדים

עמי ביטון. נציג החרדים

במהלך בדיקת 'אתר קול חי' עלתה טענה כי "נציג שס"ג – התאחדות הספרדים ואגודת ישראל – במועצה עמי ביטון היה אחראי על הקצאת הקרקעות והוא זה שהעביר את השטח לידי המבקש – מבלי לבדוק אם הוא אכן יו"ר בית הכנסת", אולם בשיחה עם הרב מימון הוא מבהיר כי בעיריית קרית גת כל נושא ההקצאות נמצא בידי אנשי מקצוע וכי הוא לא היה מעורב מעולם בנושא הקצאת הקרקע.

לפני כחודשים תבעו מתפללי בית הכנסת את העירייה בבית המשפט באשקלון בדרישה למנוע את הריסת בית הכנסת, בהחלטת בית הדין נכתב כי "לטענת המבקש, בית הכנסת קיים במשך למעלה מ- 30 שנים ציבור המתפללים בבית הכנסת מונה כ-300 מתפללים, חלקם תושבי השכונה בה מצוי בית הכנסת, חלקם מגישים משכונות אחרות בעיר וחלקם אורחים. שטח בית הכנסת הנו כ- 800 מ"ר".

20151116003144 (7) [3]

"בית הכנסת הוקם על שטח ציבורי השייך לעירייה ובסיועה של העירייה. באזור בית הכנסת החלו עבודות בנייה על-ידי קבלן פרטי ופינוי בית הכנסת נדרש לצורך עבודות הבנייה. בין הצדדים נוהל מו"מ בכדי להגיע להסכמות בדבר פינוי בית הכנסת".

"בתאריך 7/7/15 נשלח מכתב הדורש לפנות את בית הכנסת היות והתשתיות שמתבצעות שם מסכנות חיי אדם".

"המבקש טוען, כי הדרישה מטרתה פינוי לצורך בניית מבנה דירות ולא סכנת חיי אדם שכן המבנה קיים משך 30 שנים ועד עתה לא נעשתה כל פנייה מטעם העירייה לפינוי המבנה".

"ביום 19/7/15 התקיימה פגישה בלשכת ראש עיריית קריית גת, מר אבירם דהרי, במהלכה הוסכם, בין היתר, כי בית הכנסת יישאר על כנו עד אשר יוסדר המעבר לבית כנסת ארעי וכי הקבלן לא ייעשה שום פעולה לרבות ניתוק מים וחשמל עד אשר העניין יוסדר. אך לטענת המבקש, בניגוד למוסכם, הקבלן החל עבודתו במקום".

20151116003144 (9) [4]

"העירייה ניהלה משא ומתן עם המבקש לפנים משורת הדין ובשל הרגישות משמדובר במבנה בית כנסת, למבקש הוצע מקום חלופי בקרבת מקום, אלא שהמבקש סרב להצעה".

"המשיבה טענה כי הדרישה לפינוי המבנה נבעה מחשש לשלומם של האזרחים, בשל עבודות הקבלן המתבצעות בסמוך למבנה בית הכנסת. הפינוי היה ידוע למבקש כבר לפני שלוש שנים, מטעם העירייה ניתנו ארכת משך התקופה זהו לצורך איתור מקום חלופי אך אין בכך משום ויתור על פינוי המבנה", כתבו השופטים.

כעת, מתפללי בית הכנסת לא מתכוונים לוותר, "נתבצר במקום ולא נוותר, אין לנו לאן ללכת, תהיה כאן מלחמה", הם אומרים לאתר 'קול חי'.

תגובות

הנציג החרדי הבכיר בעירייה הרב עמי ביטון אומר לאתר קול חי כי מעולם לא פנו אליו לעזרה בנושא וכי הוא אינו מונח בסיפור.

למרות כל בקשותנו מעיריית קרית גת עדיין לא נמסרה תגובה ואנו נפרסם את תגובתה כשתתקבל.